piątek, 2 maja 2014

MAKARON PAPPARDELLE Z GRZYBAMI

MAKARON PAPPARDELLE Z GRZYBAMI 

SKŁADNIKI (4PORCJE)

Składniki do ciasta:
---------------------------------------
jajka                         2
mąka tortowa             250g
oliwa z oliwek             1 łyżka stołowa
sól


Składniki do sosu:
----------------------------------------
pieczarki                 200g
masło                         5g
parmezan                  29g
posiekana pitruszka
sól,piprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Usypać na stole stożek z mąki i zrobić dziurkę w środku .I uformować wgłębienie.
Wbić jajka dodać sól i oliwę.Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i odstawić na godzinę.
Rozwałkować i pokroić o szerokości 0,5 cm.
Umyć grzyby i pokroić na plasterki. Usunąć pozostałości wody papierowymi chusteczkami.Patelnię o pojemności 2,0l wstawić na średni ogień i podgrzać.
Kiedy wskaźnik temperatury znajdzie się na zielonym polu, dodać niewielką
ilość masła i usmażyć grzyby.Gotować makaron pappardelle w gorącej wodzie
w naczyniu o pojemności 5,8l. Odsączyć makaron na sitku i wymieszać z brzybami.
Dodać masło,parmezan iposiekaną pietruszkę.
Podawać na ciepło.
---------------------------------------------------------------------------------

Wartość składników odzywczych w każdej porcji:


Kcal      Białka    Tłuszcz   Węglowodany

   379        8            10            1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz