czwartek, 1 maja 2014

Duszone mięso z kurczaka z papryką.

Duszone mięso z kurczaka z papryką.

Składniki:
Małe kurczaki         2
Czerwona papryka  1
Zółta papryka          1
Zielona papryka       1
Cebula                     1
oliwa z oliwek           50ml
Białe wino               100ml
Szczypta tymianku
sól i pieprz - do smaku

Sposób przygotowania.


Podzielić każdego kurczaka na 8 części ,umyć i osuszyć.
Oczyścić papryki, osunąć nasiona i białe części.
Umyć osuszyć i pokroić papryki w kostkę.
Oczyścić i posiekać cebulę.Podgrzać naczynie o pojemności 6 l;i ustawić
na średniej temperaturze (strzałka termokontrolera na zielonym polu).
Dodać niewielką ilość oliwy i piec kawałki kurczaka.
Kiedy kawałki kurczaka będą złociste i chrupiące, dodać sól i pieprz.
Zdjąć mięso a ognia.
Podlać winem i bulionem. Przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu.
Na zakończenie dodać tymianek.
Podawać na ciepło.

Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
----------------------------------------------------------------------------
Kcal     białka    Tłuszcz    węglowodany
509         43          34              1,5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz