Skladniki (4 porcje) | |
Ziarna ciecierzycy | 200 g |
Świeży szpinak | 500 g |
Bulion z kurczaka | 1 l |
Szafran | 2 saszetki |
Mała cebula | 1 |
Oliwa z oliwek | 1 łyżka stołowa |
Sól | |
Pieprz |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA http://www.bioptron.phg.pl/
Zalać ciecierzycę zimną wodą i odstawić na noc.
Umyć szpinak dwukrotnie w zimnej wodzie. Oczyścić cebulę i pokroić ją na cienkie plasterki.
Podgrzewać naczynie. Kiedy strzałka termokontrolera znajdzie się na zielonym polu, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek i smażyć cebulę, aż się „zeszkli”.
Odcedzić ciecierzycę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać bulion z kurczaka i gotować godzinę. Dodać szafran od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać szpinak i gotować 10 minut.
Podawać na gorąco.
Można podawać zupę z gorącymi tostami.
Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
Kcal | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
237 | 12,5 | 9 | 26 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz