piątek, 6 września 2013

ZUPA Z CIECIERZYCY ZE SZPINAKIEM I SZAFRANEM


Skladniki (4 porcje)
Ziarna ciecierzycy200 g
Świeży szpinak500 g
Bulion z kurczaka1 l
Szafran2 saszetki
Mała cebula1
Oliwa z oliwek1 łyżka stołowa
Sól
Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA http://www.bioptron.phg.pl/
Zalać ciecierzycę zimną wodą i odstawić na noc.
Umyć szpinak dwukrotnie w zimnej wodzie. Oczyścić cebulę i pokroić ją na cienkie plasterki.
Podgrzewać naczynie. Kiedy strzałka termokontrolera znajdzie się na zielonym polu, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek i smażyć cebulę, aż się „zeszkli”.
Odcedzić ciecierzycę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać bulion z kurczaka i gotować godzinę. Dodać szafran od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać szpinak i gotować 10 minut.
Podawać na gorąco.
Można podawać zupę z gorącymi tostami. 
Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
KcalBiałkaTłuszczWęglowodany
23712,5926













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz