Skladniki (4 porcje) | |
Pszenica | 160 g |
Cebula | 1 |
Marchewka | 1 |
Seler | 1 gałązka |
Świeży pomidor | 1 |
Bulion warzywny | 400ml |
Pesto: | |
Świeża bazylia | 20 g |
Oliwa z oliwek | 20 ml |
Parmezan starty na tarce | 10 g |
Orzechy pinii | 5 g |
Sól i pieprz do smaku |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyć i oczyścić cebulę, selera i marchewkę. Pokroić je w drobną kostkę.Umyć pomidora, przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.Włożyć pokrojone warzywa – oprócz pomidora – do naczynia, dodać niewielką ilość bulionu, przykryć i gotować w niskiej temperaturze. Kiedy wskaźnik termokontrolera znajdzie się na zielonym polu, gotować warzywa jeszcze przez 2-3 minuty.Dodać pszenicę i pokrojonego pomidora, dolać bulion. Przykryć i gotować ok. 40 minut (wskaźnik termokontrolera znajduje się na zielonym polu przez cały czas).W międzyczasie, przyrządzić pesto: zmiksować parmezan, bazylię i orzeszki pinii.Kiedy pszenica się ugotuje, dodać pesto i odstawić na 5 minut. Dodać sól do smaku i kilka kropel oliwy z oliwek.Posypać parmezanem i podawać na gorąco.http://www.bioptron.phg.pl/zupa-pszeniczna-z-bazylia/Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
Kcal | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
200 | 6 | 7 | 31 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz