sobota, 7 września 2013

ZUPA PSZENICZNA Z BAZYLIĄ

Skladniki (4 porcje)
Pszenica160 g
Cebula1
Marchewka1
Seler1 gałązka
Świeży pomidor1
Bulion warzywny400ml
Pesto:
Świeża bazylia20 g
Oliwa z oliwek20 ml
Parmezan starty na tarce10 g
Orzechy pinii5 g
Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 
Umyć i oczyścić cebulę, selera i marchewkę. Pokroić je w drobną kostkę.Umyć pomidora, przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.Włożyć pokrojone warzywa – oprócz pomidora – do naczynia, dodać niewielką ilość bulionu, przykryć i gotować w niskiej temperaturze. Kiedy wskaźnik termokontrolera znajdzie się na zielonym polu, gotować warzywa jeszcze przez 2-3 minuty.Dodać pszenicę i pokrojonego pomidora, dolać bulion. Przykryć i gotować ok. 40 minut (wskaźnik termokontrolera znajduje się na zielonym polu przez cały czas).W międzyczasie, przyrządzić pesto: zmiksować parmezan, bazylię i orzeszki pinii.Kiedy pszenica się ugotuje, dodać pesto i odstawić na 5 minut. Dodać sól do smaku i kilka kropel oliwy z oliwek.Posypać parmezanem i podawać na gorąco.http://www.bioptron.phg.pl/zupa-pszeniczna-z-bazylia/Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
KcalBiałkaTłuszczWęglowodany
2006731

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz