Duszone mięso z kurczaka z papryką.
Składniki:
Małe kurczaki 2
Czerwona papryka 1
Zółta papryka 1
Zielona papryka 1
Cebula 1
oliwa z oliwek 50ml
Białe wino 100ml
Szczypta tymianku
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania.
Podzielić każdego kurczaka na 8 części ,umyć i osuszyć.
Oczyścić papryki, osunąć nasiona i białe części.
Umyć osuszyć i pokroić papryki w kostkę.
Oczyścić i posiekać cebulę.Podgrzać naczynie o pojemności 6 l;i ustawić
na średniej temperaturze (strzałka termokontrolera na zielonym polu).
Dodać niewielką ilość oliwy i piec kawałki kurczaka.
Kiedy kawałki kurczaka będą złociste i chrupiące, dodać sól i pieprz.
Zdjąć mięso a ognia.
Podlać winem i bulionem. Przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu.
Na zakończenie dodać tymianek.
Podawać na ciepło.
Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
----------------------------------------------------------------------------
Kcal białka Tłuszcz węglowodany
509 43 34 1,5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz